Nätkriminella har många olika sätt för att infektera din dator med olika former av skadlig kod. Visst kommer du långt att skydda din dator med hjälp av ett antivirus, men även om du alltid ska ha ett virusskydd är det viktigaste skyddet ren kunskap.
Kan nätbrottslingar lura dig att själv ladda ner och installera en trojan, eller annan farlig kod, är det inte alls säkert att ditt antivirus kan hjälpa dig. Ett virusskydd kan sällan hindra användaren från att klanta sig. Så vad behöver du kunna? Här kan du läsa om 11 olika metoder du bör känna till!
Det mest grundläggande skyddet mot farlig kod är ett bra antivirusprogram. Här finns det en uppsjö av både kommersiella och gratis alternativ att välja mellan. Medan gratisvarianterna har ett grundläggande skydd, erbjuder kommersiella säkerhetslösningar ett mer komplett skydd.
Här kan du läsa mer om valen:
Förutom virusskydd rekommenderar jag att du även skaffar ett antispyware som skyddar mot spionprogram och så kallade adware (program som visar reklam i tid och otid).
1. Ladda ner codec för att visa filmen
Om du laddar ner film från piratsajter, exempelvis Bittorrent-tjänster, kanske du har stött på den här typen av bedrägeri. Nätbrottslingar utnyttjar faktumet att många letar efter piratversioner av kända filmer. De lägger upp filer som påstår sig vara rippade filmer, men när du laddat ner dem och försöker spela upp dem kommer du att få en begäran att ladda ner en ny codec.
Codec kan enklast förklaras som drivrutiner för att spela upp videofiler. Men istället för att ladda ner och installera en codec, infekteras du av skadlig kod. Och eftersom du själv har accepterat nedladdning och installation är det svårt att stoppa.
Skaffa VLC Media Player och öppna filmer i den – fungerar det inte här, är något fel.
Läs mer om farliga codecs
2. Aktivera makro för att visa dokument
En metod att infektera datorer som alltid varit relativt populär, är makron i Office-dokument. Själva viruset ligger sällan i makrot, utan istället används det för att ladda ner och installera farlig kod.
Makron, det vill säga skript som körs i exempelvis ett Word-dokument, används egentligen för att utföra komplicerade beräkningar och liknande. Men eftersom det som sagt utnyttjas av nätkriminella bör du inte ha det aktiverat som standard.
Virusskaparen spammar ut ett e-mejl med ett bifogat dokument som, när du öppnar det, bara visar en massa skräp och som ber dig att aktivera makron för att du ska kunna titta på dokumentet. Godkänner du det kommer makrot ladda ner skadlig kod och infektera datorn.
Lita inte på makron, så länge du inte är helt säker på varifrån dokumentet kommer.
3. Lockande filmer och bilder
Nätkriminella utnyttjar kändisar och aktuella nyheter för att infektera datorer, genom att locka med vad som ser ut som bilder och filmer. Man spammar ut mejl med en text som utlovar något speciellt smaskigt, tillsammans med en bifogad film eller bild.
Klickar du upp filen körs kod som försöker infektera din dator med skadlig kod. Nakenbilder och exklusiva filmer från katastrofer är populärt och effektivt för att få mottagare att klicka upp det.
4. Du har missat att betala en faktura
Ett e-post som påstår att du har missat en faktura och riskerar att få inkasso eller kronofogden efter dig, kan lura den bäste. Den här metoden handlar om att skrämma mottagaren till att agera utan att hen tänker till en extra gång.
I det här fallet kan det antingen finnas en bifogad och infekterad PDF, eller en länk till en webbsida som försöker installera virus eller lura dig att till att lämna ifrån personlig information.
5. Du har pengar att ta emot
Samma sak som punkt 4, fast tvärtom. Du får ett e-post som säger att du har skatteåterbäring att vänta, att du har vunnit pengar (något som dock inte används så ofta) eller att du betalat för mycket på en räkning och ska få pengar tillbaka.
Denna metod används framför allt för nätfiske, det vill säga att du klickar på en länk som leder till en webbsida där du uppmanas att fylla i ditt kontokortsnummer för att få pengarna utbetalda. Webbsidan kan också försöka installera farlig kod.
Läs mer om nätfiske från Skatteverket
6. Keygens och crackers
Den som laddar ner piratkopierade program och spel kan uppmanas att även ladda ner ett crack eller en keygenerator – alltså program som tar bort kravet på serienyckeln respektive generar en nyckel.
Dessa två typer av program är inte sällan infekterade. Eftersom de är så populära samtidigt som användare ofta klickar igång dem utan att tänka efter, utnyttjar nätkriminella det genom att infektera dem med virus och sprida dem på torrent-sajter.
7. Meddelanden från vänner på sociala nätverk
Vi är betydligt mer naiva och benägna att klicka på länkar eller öppna dokument, om meddelandet kommer från en bekant på sociala nätverk som Facebook.
Men bara för att avsändaren ser ut att vara en vän behöver det inte alls vara det. Det är inte svårt att kapa konton på Facebook, eftersom så många har samma lösenord överallt.
Den här metoden används för att sprida farlig kod, länka till nätfiskesidor, eller lura personer att betala pengar, lämna ifrån sig personliga koder och så vidare. Det är effektivt och nätkriminella gillar det.
Skydda dig mot kapningar genom att aktivera tvåfaktorsverifiering
8. Kända gratisprogram som infekteras
Det finns gott om populära program som utvecklas med öppen källkod, vilket innebär att själva koden för programmet är fri att ladda ner. Det här är positivt på många sätt eftersom vem som helst kan ladda ner koden, göra förbättringar och distribuera sin egna version. En nackdel är dock att även virusutvecklare kan göra egna versioner, som är infekterade av skadlig kod.
Nu behöver det inte handla om program som har öppen källkod – de som vill sprida sina trojaner kan även infektera andra gratisprogram. Det viktigaste är att det rör sig om populära program som många laddar ner.
9. Falska uppdateringar av program
Vi har fått lära oss hur viktigt det är att alltid ha de senaste versionerna av programmen vi använder. Och det stämmer. Ska du hålla din dator säker, behöver du hålla dina program uppdaterade så att du inte kör gamla versioner med eventuella säkerhetshål.
Bland de viktigaste programmen att uppdatera är tillägg till webbläsaren, eftersom man har hittat rätt många allvarliga säkerhetshål i Acrobat Reader, Adobe Flash, Apple QuickTime och andra kända tillägg.
Det här faktumet utnyttjar virusskaparna genom att på webbsidor man kontrollerar visa dialogrutor som säger att du till exempel behöver ladda ner en ny version av Flash. Givetvis är det inte Flash du installerar, utan en trojan…
Gratisprogram uppdaterar dina andra program
10. Annonser som infekterar din dator
Ett sätt för nätkriminella att nå ut till många sajter, är att utnyttja annonsnätverk. Eftersom många annonsnätverk används på tusentals sajter, samtidigt som annonsförsäljningen är automatiserad och inte övervakas speciellt bra, går det att få igenom skadlig kod som infekterar besökarens dator.
Tekniken är densamma som i tips nummer 11. Genom att lägga in kod i annonsen som körs på samma sätt som en infekterad webbsida, kan nätkriminella lyckas infektera många besökare som har dåligt uppdaterade system. Via annonsnätverk når man snabbt ut till miljontals surfare.
Läs mer: Så spreds farlig kod via Google-annonser på YouTube
11. Webbsidor infekterar utan att du märker det
Det vanligaste sättet att sprida farlig kod idag, är via infekterade webbsidor. Ofta används skript i PDF:er, Flash-animationer och annat som söker efter sårbarheter hos användaren. Har personen inte uppdaterat sin webbläsare och sina tillägg hittas ofta ett säkerhetshål som kan användas för att kör kod lokalt på datorn och ladda ner en trojan eller annan skadlig kod.
Genom att utnyttja säkerhetshål som möjliggör körning av kod lokalt hos besökaren (remote code execution) går det att infektera datorn utan att användaren ens märker det – såvida inte antivirusprogrammet snappar upp installationen, det vill säga.
För att skydda dig mot sådant här måste du hålla framför allt dina tillägg i webbläsaren uppdaterade, men även själva webbläsaren och operativsystemet. Om du ser till att köra den senaste versionen av din webbläsare brukar du vara rätt bra skyddad.
Adobe håller på att avveckla sitt Flash, i vilket mängder av säkerhetshål har hittats, men även Adobe PDF Reader och Apple Quicktime är tillägg som har orsakat många angrepp.
Dela gärna den här artikeln på sociala nätverk, så fler datoranvändare lär sig vad de ska hålla utkik efter för att inte drabbas av skadlig kod! Här nedan hittar du knappar för alla vanliga nätverk – Facebook, Twitter och LinkedIn.
♥ Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!
Inlägget 11 sätt som lurar dig att infektera din dator med virus! dök först upp på TkJ. se - En av Sveriges ledande teknikbloggar!.